måndag, december 05, 2011

Knäbesvär

Jag ska försöka mig på att ge dig Carin lite svar på dina frågor, några av dem iaf :)


Du skrev ju en lång "kommentar" till föregående inlägg, så för er som undrar vad Carin har för bakgrund kan ni läsa där.


Ur Carins "brev": Mina svar
Min fundering nu är egentligen vad jag ska göra härnäst.. Osteokondrit är tydligen brosk som lossnat eller sitter löst. Vad ska jag göra åt det? Läste lite om glukosamin och kondroitin och undrar om ni har någon erfarenhet av det? Det beror på hur brosket sitter o var det kommer ifrån. Sedan är min åsikt att det kanske egentligen inte spelar ngn roll, utan att man får försöka fokusera på vilken behandling som fungerar för dig. Om man kan hitta ngt som lindrar så är det ju egentligen skit samma om det fortsätter att vara kvar där eller om kroppen tar hand om det.
Knäppningarna som jag får ibland, har det med brosket att göra? Det beror på vad det är för knäppningar. "Rejäla" knäppningar som uppstår när man ex snabbt går ner i huksittande beror oftast på ligament som "hoppar" över "knölar". Om det sprakar lite i knäet när du rör knäskålen, typ mer knastrar, då är det troligtvis brosket.
En del verkar mena att besvär med brosk lättar med tiden, medan andra säger att "nej brosk som lossnat/slitits bort läker absolut inte ihop av sig själv", ungefär.. Förvirring, vet inte vad jag ska tro på.. Det vet inte jag heller :) Nej, men ärligt är det nog väldigt individuellt.  Jag förstår att läkningstiden i vilket fall som helst varierar från person till person. Men kan ni säga ungefär hur lång tid det tar? Handlar det om månader? Eller år? Det beror på vad du gör härnäst o hur din rehab fungerar. Kan ta några månader o resten av livet. Oftast brukar jag utgå från att det tar lika lång tid att bli bra som man har "samlat på sig besväret".
Vad har ni för tips till mig? Vad gör man åt en förslitning? (om det nu är det jag har?). Är det styrketräning av lår/knä/höft/rygg m.m. som gäller? Kan jag förvärra det på något sätt? Känns som om jag prövat det mesta men fortfarande står och stampar på samma ställe.. Aningen bättre har det blivit iofs. Det var t.ex. längesen jag hade vilovärk. Men jag har inte testat springa ännu för jag anar att det inte skulle gå särskilt bra. Försöker alternativträna så mycket som möjligt istället. Cyklar en del, simmar och tränar styrketräning, det känns oftast bra. 
Om du inte redan har fått hjälp av en sjukgymnast skulle jag kontakta en. Ngn som kan göra en ordentlig bedömning av varför du får besvär. Problem med brosk i knäna, diverse ödem o åldersförändringar är relativt vanligt, det handlar om att skapa rätt förutsättningar för att träna med det. Jämnhet i muskelstyrka fram- o baksida lår, säte o underben, bål kan vara viktiga faktorer. Stramhet/rörlighetsskillnader framsida/baksida, insida/utsida är andra saker man bör titta på. En ordentlig genomgång helt enkelt. O är det löpa du vill, en ordentlig löpanalys.


Så alltså, ditt nästa steg, hitta en vettig sjukgymnast som ser till helheten, så att ni tillsammans kan prova er fram till en behandlingform som fungerar.

6 kommentarer:

 1. Håller på med ett skolarbete om en handskada, och såg att du inte hade någon "handkategori" så du kanske inte kan svara på min fråga, men ifall du kan det så blir jag tacksam!

  Jag undrade mest över vad det finns för hjälpmedel för att förhindra "klohand" och andra deformiteter, samt vilka hjälpmedel man kan använda i arbetet om man jobbar på t.ex kontor? Om man t.ex har en ledskada, och hypersensibilitet handen då, vad får man för hjälpmedel till rehabiliteringen?

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag är en 18-årig tjej som älskar att träna löpning, men tyvärr har dragits med skador under det senaste halvåret.
  Jag började väl träna seriöst för ungefär ett år sedan, löpning och skidåkning 2-3 gånger i veckan. Jag började nog ganska hårt och fortsatte så med löpningen ända fram till början av sommaren 2011. Då sprang jag göteborgsvarvet, och efter det tog jag ca en månads paus då jag bara sprang max en gång i veckan. När jag sedan började träna hårdare igen började jag återigen ganska hårt, och stegrade inte min träning utan började träna hårt 2-3 gånger i veckan igen. Ganska snabbt fick jag problem med benhinnorna och knäna, och efter nån månad även hälsenorna. Jag tränade ungefär 2 månader även fast jag hade ont, och speciellt hälsenorna gjorde ibland riktigt ont, både när jag sprang och emellan träningspassen. Efter en månad tog jag ytterligare ett uppehåll på ungefär en månad, och då blev besvären mindre, även om jag forfarande kände av hälsenorna ibland när jag gick mycket. När jag sedan började träna igen stegrade jag det långsamt och försiktigt. Benhinnorna och knäna kände jag då inte så mycket av, men hälsenorna började göra ont i princip direkt. Från det och fram till nu har jag tränat nån gång i veckan max, och det känns som att hälsenorna börjar bli lika dåliga som de var i sommras då jag tränade som mest och hade mest ont.
  De problem jag har haft har varit dels att det gör ont i början av löppassen, speciellt när jag springer uppför (ibland har jag även känt som en sorts kramp i vaderna samtidigt), samt att en stund efter träningspassen så låser sig den högra hälsenan och gör jätteont, vilket gör att jag inte kan börja den till 90 grader utan endast till ca 60-70. Detta, att den låser sig, kommer även ofta då jag går en bit, och jag får då gå på tå med högerfoten tills det gör så ont satt jag inte kan fortsätta. Efter en stund brukar det dock släppa, bara vips och så är det borta och känns ingenting igen. Jag brukar också känna att hälsenorna knäpper till ibland när jag går, vilket ofta följs av att den låser sig.
  Jag har alltså haft problemen med hälsenorna sammanlagt 5 månader ungefär, och har sprungit med dom ganska hårt och länge utan att sluta, även fast jag har haft ont. Är det hälseneinflammation jag har? Jag har inte varit hos en sjukgymnast än eftersom det inte har funnits tider, men ville bara höra vad du tror? Vad kan det annars vara, och hur tycker du jag ska göra??
  Knäna har varit instabila ganska länge så det är väl anledningen till att jag hade problem med dem, och benhinnorna beror nog på att jag sprungit mycket på asfalt.
  Jag har förövrigt varit ganska aktiv när jag var yngre med diverse bollsporter, och tränande ca ett år på gym innan jag började springa.
  Vore jättetacksam för svar om du har tid och lust!
  Mvh
  Johanna, jonna-49@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Kom på att jag inte skrev vart i hälen jag har ont. Eftersom jag oftast har så ont så att det känns som det är i hela hälen så är det lite svårta att känna, men det brukar iallafall börja i hälsenan, ganska långt ner tror jag.
  Ska även säga att jag tror att jag pronerar ganska kraftigt.
  /Johanna

  SvaraRadera
 4. Hejsan! Carin här igen. Tack så hemskt mycket för ditt mail! Du klurade ut en del av mina funderingar. Har en till fråga som du kanske kan hjälpa mig med.. Hur får man egetligen en osteokondrit? Har förstått att en del kan få det om de har skadat knäet tidigare. Efter någon typ av trauma liksom. Jag har dock aldrig skadat knäet och ledband, menisk, korsband osv. allt ser ut som det ska har jag fått höra. Så jag undrar alltså; hur bildas osteokondriter egentligen? Kan det vara resultaten av någon form av överbelastningsskada eller förslitning eller vad beror det på? Tacksam för svar. Ha det så jättebra! Mvh Carin

  SvaraRadera
 5. Hej. Upplever smärta/utmattning över skulderbladen vid bröstövningar. Känslan uppstår ej mellan skulderbladen utan på eller ut mot axlar. Typ samma muskel som jobbar vid rotatorcuff. F ö diagnosticerad m överrörliga axlar. Samtidigt kan jag göra den där skumma skulderbladslyftet med båda sidorna, lyfter upp trapsen och skjuter ut skuldrorna bakåt. Min egen teori är att jag har bättre stryka/koordination i några ryggmuskler än andr, styrka pga att bara vissa påverkas, koordination pga att någon ryggmuskel tror att den ska vara med när bröst jobbar. Vad händer i mig ch vad gr jag fr att lösa det?
  Tack
  Med vänlig hälsning, / sam

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Efter uppehåll på 2 år har jag börjat styrketräna igen. Försökte ta det ganska lugnt, eftersom jag inte vill chocka kroppen. Men efter 2 dagar efter mitt andra pass fick jag ont i höger axel (5-6 på en skala på 1-10). Speciellt på en punkt kunde det ömma eller hugga till när jag gjorde någon viss rörelse. Trodde det först var träningsvärk, men den gick inte över.

  Efter 5 dagar av ont ringde jag sjukvårdsupplysningen, där de trodde att det var överansträngning. Nu har det gått 3 veckor och smärtan är borta när jag vilar armen. Men så fort jag anstränger armen lite känner jag hur det gör ont igen. Hur länge ska det göra ont? Kan jag börja styrketräna eller ska jag vänta? Kan jag göra något för att förhindra överansträngning i framtiden?

  Mvh Rene

  SvaraRadera