fredag, november 04, 2011

Knäbesvär utan magnetkamerafynd

En fråga jag fick igår:

Hittade din blogg och tänkte att jag kanske skulle dra iväg en fråga. Jag har fått problem med popliteus i mitt högerknä efter en översträckning, jag var hos ortoped och gjorde magnetröntgen och där konstaderades det att det inte var korsband/minisk eller ledband så då begav jag mig till en naprapat som sa att det var popliteus som var "skadad". Jag tänkte fråga om du känner till några rehabliteringsövningar för just popliteus, det jag har fått av naprapaten var enbensknäböj med fokus på att gå ner helt rakt (böjer lätt knäet inåt) samt stretcha hamstrings, har du några fler tips? Mvh Victor

-- 
Ja du Victor, jag tycker nog att du kan göra lite mer själv :) Popliteus är en liten muskel på baksidan av knäet som har till uppgift att påverka tibia (det kraftigare av underbenen)/rotera så att knäleden kan böjas. Den aktiveras alltså initialt i böjningen av benet.

Precis som din naprapat rekommenderade tycker jag att du ska göra knäböj. Om du behöver stretcha baksida lår är svårt för mig att bedöma, men är du kort där så är det givetvis lämpligt.

Det jag tycker att du ska göra är att träna baksida lår. Välj övningar som utgår från raka ben (då tränar du automatiskt den "friska" delen av popliteus samt skyddar dig för ytterligare skada genom att vara starkare i baksida lår). Kör allt som funkar o som inte gör ont. Om du har en bristning är det viktigt att hålla igång cirkulationen men att i akut skede (iaf första veckan), undvika smärtprovokation.

Sammanfattningsvis - gör som naprapaten rekommenderat o lägg till övningar för baksida lår!

4 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag är en 20 årig tjej som älskar träning i alla dess former. Löpning, fotboll, innebandy..you name it. I våras drabbades jag av ett löparknä – ont på utsidan av knäet. Var klok och sprang aldrig med smärta utan la ner direkt jag kände något. Hände även att jag hade ont vid promenader. Efter ca. en månads ”löparknä-värk” gick smärtan över till att istället ligga diffust liksom innuti knäet. Jag bokade tid för en magnetröntken och fick denna diagnos:
  ”MRT höger knäled: Ingen knäledsutgjutning. I framkanten av laterala tibiakondylen ser man diffust drygt 2cm stort benmärgsödem subkondralt. Man får intrycket av att framkanten är aningen intryckt vilket skulle tyda på äldre trauma. Subkondralt ser man i tribiakondylen någon mm stor impression vilken kan utgöras av en mindre osteokondrit med omgivande ödem. Ödemet når nätt och jämt mot tuberositas tibiae men påverkar ej patellarsenan eller dess infäste.
  Ingen meniskruptur. Korsbanden och kollateralligamenten har ordinärt utseende.
  MRT -fynd: i laterala tibiakondylen osteokondrit alternativt traumarest med omgivande ödem. Status: stabilt, ingen hydrops. Smärta över patellarsenans infästning mot apex patella.

  Lite annat som kanske kan vara intressant att veta är:
  * Har högt fotvalv (numera specialutformade inlägg)
  * Pronerar med fötterna och har nog använt "fel" skor tidigare
  * För lite vilodagar tidigare
  * Sned belastning från ryggen ända ner till fötterna (enl. massör) - han kunde känna att rygg, knä, höft och fotsulan "hängde ihop". Han menade även att insida lår var svagare än utsida lår och kunde känna att jag hade otroligt spända och stela ”rumpmuskler”.
  * Främst höger knä som är drabbat, men enstaka gånger känns det även lite i vänster knä
  * Har använt en s.k. foam roller för att massera lårmuskeln (oerhört plågsamt). Öm i hela benen efteråt i flera dagar, mest knäna. Lite orolig för att jag skadat knäet själv med övningen. Inflammationen kom precis efter den övningen. Det var efteråt som löparknä-värken gick över till inflammations-värk..
  * Har tidigare haft vilovärk och knäet har flera gånger känts ”svullet”
  * Åt Diklofenak i somras i flera omgångar. Besvären avtog med tabletterna men kom tillbaka strax efter avslutad kur.
  *Händer att knäet knäpper till då och då. Det gör dock inte ont utan låter bara.
  *Kan få en lättare smärta om jag suttit alltför länge i en och samma position, t.ex. i skräddarställning.
  *Tidigare fick jag ont när jag cyklade (nu är dock den känslan borta och jag kan cykla utan problem).

  Min fundering nu är egentligen vad jag ska göra härnäst.. Osteokondrit är tydligen brosk som lossnat eller sitter löst. Vad ska jag göra åt det? Läste lite om glukosamin och kondroitin och undrar om ni har någon erfarenhet av det? Knäppningarna som jag får ibland, har det med brosket att göra?
  En del verkar mena att besvär med brosk lättar med tiden, medan andra säger att "nej brosk som lossnat/slitits bort läker absolut inte ihop av sig själv", ungefär.. Förvirring, vet inte vad jag ska tro på.. Jag förstår att läkningstiden i vilket fall som helst varierar från person till person. Men kan ni säga ungefär hur lång tid det tar? Handlar det om månader? Eller år?
  Vad har ni för tips till mig? Vad gör man åt en förslitning? (om det nu är det jag har?). Är det styrketräning av lår/knä/höft/rygg m.m. som gäller? Kan jag förvärra det på något sätt? Känns som om jag prövat det mesta men fortfarande står och stampar på samma ställe.. Aningen bättre har det blivit iofs. Det var t.ex. längesen jag hade vilovärk. Men jag har inte testat springa ännu för jag anar att det inte skulle gå särskilt bra. Försöker alternativträna så mycket som möjligt istället. Cyklar en del, simmar och tränar styrketräning, det känns oftast bra.

  Hemskt tacksam för svar. Jättetack på förhand!
  Bästa hälsningar Carin

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag har i över ett år haft problem med min bicepsmuskel.

  Det hela uppkom när jag vaggade vårt barn till sömns under en orolig period som varade i sex veckor. Det blev som statisk träning som jag ej kunde sluta med förrän hon somnade. Jag försökte variera arm men det kändes mest naturligt att bära hennes vikt med höger arm. Visst kände jag att det gjorde ont emellanåt men tänkte mest att det skulle gå över.

  Smärtan uppkommer när jag spänner biceps i en koncentrisk rörelse i högsta läget. Precis samma känsla som när man har träningsvärk och spänner bicepsen.
  Vad kan det bero på och hur kan jag få bort smärtan?

  Mvh Tomas

  SvaraRadera
 3. Hej jag har problem med mina vader, dem spänner sig när jag tränar eftersom det bildas för mycket slaggprodukter när jag tränar, jag träffar en sjukgymnast regelbundet men hon vet inte vad det heter och jag undrar om du vet det?

  Mvh Sofie

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Jag har sedan en vecka tillbaka känt mig stel i höger hälsena och det knakar och knastrar när jag rör på foten efter att senan stelnat till. Idag löptränade jag och har efter det väldigt ont i senan. Det gör också ont att stå på tå och när jag sträcker foten. Tror du att det kan vara hälseneinflammation? Vad kan jag göra åt det?

  Tack för hjälpen!

  Hälsningar Jonna

  SvaraRadera