onsdag, september 07, 2011

Löpning o knäsmärtor


Löpning är som jag skrivit här på bloggen, en helt fantastisk motionsform. Tyvärr är jag inte så förtjust i det själv, men hoppas att jag någon gång i framtiden ska börja gilla det. Testar regelbundet o även fast det går ganska bra, tycker jag att det är så trist. Meeeen, Evy Palm började ju springa först efter 40, så än är hoppet inte ute :)


Nu till veckans löparproblemmail:


Hej!

Började springa för cirka två månader sen, har inte kunnat springa innan för har fått sån attans huvudvärk. Men nu har jag av ngn anledning kunnat börja springa utan att få migrän direkt efter=stor lycka!!! Har sprungit flera ggr i veckan, känts bra i leder osv. Men idag hade jag lite känningar i höger knä innan jag stack iväg på min runda, värmde upp lite lätt och stack iväg ändå. Kände det litegrann när jag sprang men när jag sprungit halva rundan ungefär gjorde det så ont i knät och upp i höftböjaren så jag var tvungen att avbryta. Nu gör det fortfarande ont i knät (försöker känna efter var och smärrtar nog mest på insidan) och höftböjaren, båda gör lika ont. Vet du vad jag kan ha hittat på, hur jag ska se till att jobba med detta så jag kan fortsätta springa, tror du det kommer försvinna av sig själv? Kan det vara att jag behöver nya skor/stärka upp knä för att det blivit en chock när jag börjar springa, eller har jag gjort ngt annat som ställt till det? 

Tack på förhand!
Mvh JennyKul att det fungerar bra för dig att springa! Som du själv är inne på så ställer löpning ganska höga krav på styrkan för att man ska slippa skador. Förutom bålen så behöver du vara stark i benen, både framsida baksida lår, säte o underben/vader. 


Ditt problem låter lite som att du fått en överansträning av en muskel som heter M. Sartorius.


Du kan ju själv se på bilden vars den sitter. Känns det som att det kan vara den? 


Den brukar kunna krångla lite om man i sin löpning inte riktigt har styrkan och/eller rörligheten i sätet, framsida lår o höftböjare (oftast är det en kombination men kan ju självklart även bara vara en orsak).


Styrketränar du något som komplement till löpningen? Annars är det mitt första tips. Sedan är det viktigt att o hur du stretchar. Du nämner själv skovalet, men i ditt fall tror jag inte att det är det som ligger bakom problemet. Har du ett par gamla skor kan det ändå vara en bra investering med ett par nya om du springer mycket, då dämpningen ofta försämras ganska fort med åldern.


Tips på bra skosajt om du vet vilken modell o storlek du ska ha, billigt från England.


Lycka till!

1 kommentar:

 1. Hej!
  för 4år sedan skulle vi springa utomhus på hösten och vi skulle springa 800m.
  Men problem kommer vi 700m hörde jag ett "pop" ljud ifrån knäet omedelbart kunde jag inte stå på benet gjorde jätte ont togs direkt in till akuten där konstateras det att jag har fått töjning på ledband som korsband.

  Men nu 4år efter kan jag inte utöva sporter alls på grund av smärtan.
  kan säga jag har håligt på golf,hästar,cross,idrott,fotboll,volleyboll,springning,promenader med hundarna.

  smärtan kommer vid, idrottslektionerna och när jag går i trappor försöker ens springa knäet låser sig ofta ibland efter gympa passet kan jag ha så ont att jag helst inte stödjer på benet.

  Jag har ont HELA TIDEN varje dag har jag ont och jag vet snart inte vad jag ska göra dessutom ska jag påpeka att jag kan bara räta ut benet till hälften.

  Det knakar och det låser sig och hakar up sig knäet va svullet då när jag kom in till akuten det året va jag på kryckor totalt 6månader.
  Jag har knäskydd men ibland efter gympa passet med skolan och jag rycker av knäskyddet så syns det hur svullet knäet är det svullnar up med engång efter att ha tagit av knäskyddet.

  Det gör ont under knäskålen prick i mitten insidan av knäet samt att i knävecket böjer man benet lite så känns det som att en platt disk trycks till knävecket och det gör jätte ont i knävecket.

  Är det dax att få en secound opion? eller att operera det?.

  dessutom när jag tex åkt skidor(slalom) så får jag jätte ont i benet enda sättet att bli av med smärtan är att knäppa med fotleden i per minuter och fotleden knäpper som att man poppar popcorn och jag får en stor blodböld ovansidan foten tar ca : 21dagar innan blodbölden försvinner helt. Och när jag knäpper med fotleden så får jag jätte ont i den men själva problemet är ifrån knäet. är detta farligt? vad ska jag göra? hur ser framtiden ut?

  SvaraRadera