onsdag, mars 16, 2011

Avlastningsbälten, babyselar o andra hjälpmedel

Idag fick jag ett mail som fick mig att resa mig ur solstolen, lägga DNs soduko åt sidan o gå in från solen. Jag verkligen älskar att diskutera frågor som egentligen saknar rätt eller fel, utan bara handlar om att lyssna på sin kropp o hitta vad som är rätt för den. Skulle fler av oss lyssna på o lära känna vår kropp, skulle vi klara oss från mycket besvär här i livet.

Hej!
Jag undrar vad om du känner till någon studie eller fakta som säger att det är bra att avlasta tyngd i höfthöjd? Tänker då på babyselar, ryggsäckar med avlastningsbälten, och den här produkten: http://www.micrologistic.com/docs/93_Avlastningsb%E4lte_l%E5g.pdf
Kan man verkligen säga att det är bra att avlasta på höften, eller handlar det snarare om att det är bra att fördela tyngden mellan flera punkter (ex armar och höft)? Vore tacksam för svar!
 
Vänliga hälsningar,
Hanna


Mitt svar till Hanna blir alltså att testa. Rent teoretiskt så torde det bero på flera aspekter så som huruvida belastningen ser ut, hur man bär selen/avlastningsbältet, hur man själv ser ut i kroppen o hur man kan variera sig.
Är det man ska bära exempelvis väldigt tungt i en ände man inte kan bära nära sig om man använder ett hjälpmedel, så blir det ju inte till ngn större hjälp.

Bär man som i produkten du länkar till, alltid på samma sida o dessutom skjuter ut höften till en assymetrisk (ensidig/sidoojämn) position, så är risken att man får besvär pga det. Bär man däremot den som mannen på den vänstra bilden, rakt framför sig, så ser det ju väldigt bra ut. Dock kan det uppstå besvär här också. När jag ex gjorde lumpen så minns jag att det var många killar som fick besvär av ryggsäckarnas avbärarbälten. De fick smärtor under dem både i hud o muskulaur då de troligtvis var mkt tunt byggda just där.

Generellt så är jag positiv till hjälpmedel av denna sort. Det viktigaste är att man utgår från sina besvär o avlastar dem. Har man besvär med axlar, nacke, armar, nacke o bröstrygg känns det supervettigt att testa o förlägga belastningen längre ner. Har man däremot besvär med bäckenleder, kotglidningar/överrörlighet i ländryggen, knä- eller fotbesvär, kanske inte detta är nyckeln för dig. Då kanske det är bättre att se över lyftteknik, trappgång o avseende hjälpmedel, skor o ev stödortoser.


Vad det gäller bärselar för småbarnsföräldrar är det ofta flera fördelar (men som alltid också nackdelar). Man har händerna fria o kan göra lite mer, kan vara extra viktigt om man har flera barn. Man har barnet nära o förhoppningsvis rakt framför sig eller på ryggen vilket ger en jämn belastning som bra variation mot den tyvärr ensidiga belastning som annars lätt tar överhanden. Ofta har man tappat mycket av styrkan i överkropp o bål (särskilt om man inte tränat så mkt under graviditeten), då kan det vara skönt med avlastning för armarna, men tyvärr kan det ge mkt spänningar i nacke/axlar av axelremstrycket. Med den lilla kärleken fram på bröstet är också risken att man blir mer framåtroterad i axlarna både av axelremmarna o de mjölktunga brösten, vilket i sig kan ge besvär. Att titta ner med huvudet är också oerhört tungt för nacken. En annan baksida kan ju också vara att barnet blir väldigt glad i att bli buren... För de flesta innebär hjälpmedel i form av avlastnings vid bärande, ett sort plus i vardagen. Jag har ju valt att fokusera mest på det ergonomiska, men man får ju inte glömma att man ofta vinner en massa andra saker så som tid o glädje, av att använda dem.

Det är som ni förstår nästan omöjligt att ge specifika råd men man kan aldrig säga att något inte funkar förrän man testat det!

2 kommentarer:

  1. Den nyfikne kan söka sig vidare bland artikel- o studiedjungeln på pubmed :o)

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605942
    En studie där man testar bärhjälpsutrustning på kvinnor.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15370847
    En studie om hur en ryggsäcks konstruktion påverkar bärandet.

    SvaraRadera
  2. Hanna Andersson16 mars 2011 kl. 19:30

    Hej och tack för ditt långa svar! Ska kolla vidare på länkarna du tipsat om här också. Håller på med ett ergonomiprojekt i skolan (pluggar produktutveckling och design) och försöker ta fram ett hjälpmedel för golvläggare, något som kan avlasta vid manuell hantering. Det lutar åt att bli någon slags bärsele men jag har haft svårt att hitta fakta kring vad som egentligen är bäst för kroppen, så det var här du kom in i bilden. :) (Det som vore allra bäst skulle vara en vagn, men det blir problem i trappor.) Precis som du säger så verkar det inte finnas något som är "bäst", utan jag får helt enkelt testa mig fram. Tänkte det vore bra om man kunde variera avlastningspunkten mellan höft och axlar kanske.

    Tusen tack för din input!

    SvaraRadera