söndag, oktober 17, 2010

Carpaltunnelsyndrom?

Idag har vi en mysig söndag med familjen. Igår gjorde vi klart vår gästtoa som nu har nya ytskikt väggar (slagit råspont o målat vitt), framtaget tak (råspont som vi också målat vitt), klinkers med golvvärme o nytt porslin + kran. Det känns alltid extra skönt att softa en söndag efter att man arbetat hemma på lördagen.

Jag har fått ett mail från John angående hans besvär i händer/underarmar.

Hej,

Jag såg din blogg och tänkte skicka in en fråga till dig.

Jag har under det senast halvåret fått smärtor i mina handleder som har börjat stråla ut i händerna och fingrarna och även underarmen. Min egen teori är att det beror på att musklerna är spända i detta område. När jag styrketränar så försvinner nämligen smärtorna.

Det började när jag började delade en ganska liten säng med min flickvän, och jag tror att jag när jag sov låg med händerna böjda och således belastade handlederna. 

Min fråga är vad du tror att felet kan vara, om det är allvarligt och om jag behöver söka hjälp eller om jag kan förebygga smärtorna själv. T.ex. om det finns några särskilda övningar som passar för att motverka spänningarna. 

Tack på förhand!

Hälsningar,

John





Ja du, det är en lite svår fråga att svara på utan att ha undersökt dig. Vid undersökning av dina besvär skulle jag som sjukgymnast försöka provocera fram dina besvär för att ytterligare får lite mer info om vad det kan bero på. Min första tanke är att det kan vara carpaltunnelsyndrom. Det innebär att det ligamentsband som sitter på handflatesidan av handleden är för tajt vilket kan resultera i inklämning av både nerver, kärl och senor/muskler.




I ditt fall rekommenderar jag dig att söka dig till en sjukgymnast eller arbetsterapeut (de brukar vara specialister på just händer) för att få hjälp. I första hand brukar man prova med olika lösningar på avlastning beroende på hur din vardag ser ut, vad du jobbar med o hur du använder dina händer. Som sista utväg går man in o opererar men förhoppningsvis slipper du det.


Självklart kan du testa att massera mjukt i några minuter o stretcha underarmarna ordentligt 3-4 ggr dagligen om du inte redan gjort detta. I bästa fall är det bara lite extra cirkulation i muskulaturen som behövs!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar