fredag, oktober 15, 2010

Benhinnebesvär eller vad det nu kan vara

Snön ligger fortfarande vit på backen, det är en otroligt vacker dag idag då solen skiner från klarblå himmel. Jag har haft sovmorgon o är ledig idag, en alldeles alldeles underbar fredag!


Jag fick igår en lång fråga från Annelie. Hon har två ganska vanliga problem som kan hänga ihop men också vara just två separata åkommor. Hon har varit hos olika sjukgymnaster som kommit fram till olika slutsatser. Detta är ganska vanligt då våra kroppar är oerhört komplexa o att det i bästa fall går att ställa rätt diagnos på en gång. Tänk bara på våra elitidrottare så som Kallur. Hon fick "vår främsta kompetens" att tillgå men ändå tog det flera år innan man hittade orsaken till hennes besvär. Oftast är min åsikt att det viktigaste är inte att hitta den exakta diagnosen utan provbehandla utifrån den mest troliga orsaken o jobba utifrån det. Oftast har man ju rätt o då blir det finemang, då har man diagnosen också (mest troligt...).


Jag kommer alltså, för att hjälpa Annelie vidare, presentera en ytterligare tänkbar förklaring, detta då hon verkar ha kört fast med de tidigare utlåtandena.


Hej Annelie o alla andra med liknande besvär,
Många misstar underbensbesvär med just benhinnebesvär. Den vanligaste lokaliseringen för just benhinnebesvär är på insidan/framsidan av smalbenet (där man kan känna benet genom huden). Just benhinnebesvär är ett elände att behandla, oftast superklurigt. Man får helt enkelt leta sig fram i avlastningsdjungeln o se vad man kan hitta som fungerar för just sig.


De besvär du beskriver låter faktiskt för mig mer som compartmentsyndrom av främre underbensfascian, tibialis anterior. Även dessa besvär är krångliga att råda bot på men avlastning, gång/rörelseanalys, töjningar o lättare massage kan lindra. Grunden till att besvären uppstår är att hinnan runt om muskeln (som den vita tunna hinnan runt fläskfilén), är för tajt o att det då blir syrebrist i muskeln vid ansträngning. Dessa besvär brukar lindras av att man är uppvärmd (för att sedan bli sämre efter en stunds belastning) medans benhinnebesvär blir successivt sämre o sämre.




Kanske sätter du i hälarna hårt när du går o lyfter tårna högt i isättningen? Tibialis anterior är muskeln som just lyfter foten (o roterar ut den lite samtidigt). Den har även en viktigt funktion vid knäböj som man gör i BODYPUMPen, med rumpan långt bak. De förhindrar att du inte faller bakåt.


Vad gäller ryggen som tror jag faktiskt att det är ett separat problem. Självklart kan de hänga ihop, ingenting är orimligt, men jag tycker oavsett att man ska behandla det som ett separat problem (behandlingen är densamma). I ett tidigare inlägg här på bloggen ger jag råd om en enkel hemövning som brukar göra de flesta mer eller mindre skadade diskarna glada.


Ryggbesvär i unga år



Så fort man känner sig osäker kan man alltid söka till ytterligare en sjukgymnast för ett andra utlåtande. Hoppas att mina tankar kan vara till någon hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar