torsdag, oktober 14, 2010

Snön är äntligen här!




God morgon kära läsare,

Snön är äntligen här! För min del innebär det förutom lån av svärfars bil då ingen av våra har vinterdäck ännu, att jag får börja spana på nya längdskidor. Jag tror inte att denna omgång snö kommer att ligga kvar så länge men det gäller att vara redo :o)

2 kommentarer:

  1. Hej Lovisa! Hoppas allt är bra med dig o att du trivs i Boden :)Jag har nu gått med mina problem sen våren 2009 och tänkte höra vad du har att säga om saken. Ha det riktigt bra!

    Frågan: Jag fick i februari-mars förra året akut benhinneinflammation (på insidan av benet, alltså ej på framsidan där smalbenet sitter utan från fotknölen o rakt upp till knäskålen) och gick till sjukgymnast. Mina problem uppkom när jag under en period körde mycket Bodyattack kombinerat med Afro som jag körde barfota. Fick göra sulor då jag pronerar mkt. Rehabtränade i vatten samt tåhäv. Det blev i juli bättre, men inte helt bra. Kunde inte gå långa sträckor, hoppa eller springa utan att få ont i benhinnorna.

    Flyttade till Jkpg i augusti och började gå hos en sjukgymnast, fick andra övningar för benen. Efter ett par månader kom han fram till att problemet sitter i ryggen, tror att det är andra disken nerifrån som buktar (någon av de nedre iaf) och det tillsammans med proneringen orsakar problemen i benhinnorna. Har gjort rehab för ryggen och det är lite bättre.

    Känner nu att jag har nått en tröskel som jag inte kommer över. Det är rätt bra i benhinnorna, men ibland (i samband med mycket träning) får jag mer ont, en pulserande känsla. Jag känner mig även svag i ländryggen, mer ofta nu på sistonde. Gör jag ryggresningar på fitnessboll krampar det nästan i ländryggen och jag har ingen styrka. Jag undviker på rekommendation av sjukgymnasten att ta tunga vikter i knäböj och ryggövningar (kör mycket Bodypump o det är där jag anpassar). Min träningsmängd ser nu ut enligt följande: Afro (med skor) 1 ggn/vecka, core på boll 2 ggr/vecka, Bodypump 1 ggn/vecka, Bodystep 1 ggn/vecka. I perioder blir det mer då jag jobbar som instruktör och ofta vickar för andra. Jag kör även spinning ibland eller går på crosstrainer. Jag vardagsmotionerar med cykel ungefär 1 mil/dag. Jag klarar inte av att promenera eller springa för benhinnorna. Träningsmängden funkar i perioder men ibland blir det sämre - som just nu. Jag rehabtränar ryggen med bäckenbotten övningar samt stretchar benhinnorna varje dag. Har även under ett par veckor jobbat med gummiband (denna övning http://hemovningar.se/hem/oevningar/underben--fot/benhinnebesvaer/12-gummibandstraening-insida.aspx) på rekommendation av sjukgymnasten, men känner ingen skillnad.

    Vad har du för tips för att jag ska komma över tröskeln? Ska jag lägga mer fokus på att rehabträna ryggen? Jag har kollat i övningsbanken för rygginsufficiens och de övningar som finns under Uppbyggningsfasen (http://hemovningar.se/hem/oevningar/rygg/rygginsufficiens.aspx) är de jag varje vecka gör på coren. Jag känner att jag har stark core, vilket jag också fick mäta hos sjukgymnasten med "luftkudde". Jag känner mig ofta trött i ryggen i samband med träning o att jag sitter vid datorn.

    Jag vill givetvis gärna bli av med mina problem, men även kunna fortsätta med mitt yrke som instruktör då det är väldigt viktigt för mig. När det var som sämst hade jag väldigt ont (som att det var blåmärken) från knäet ner till fotknölen. Nu känner jag en stickande, pulserande känsla i benhinnorna. Jag upplever inga domningar i tår eller fötter. Jag använder varje dag mina inläggssulor, min sjukgymnast har även kollat att de inte har blivit utslitna. De korrigerar omkring 90% av det jag pronerar. Jag känner ett tydligt samband mellan trötthet i ryggen och ont i benhinnorna - när jag blir dålig i ryggen kommer det onda i benhinnorna som ett brev på posten...

    Hoppas du har några svar att ge! Kanske ses vi till jul i lilla Boden :)

    Mvh

    Annelie Bottne

    SvaraRadera
  2. Åh, snö! Härligt..jag som älskar vintern när den kommer smygande för det betyder att advent, lucia och jul inte är så långt borta :)

    SvaraRadera